Adelaide


In deze bij het grote publiek wat minder bekende Australische stad zijn heel wat bezienswaardigheden te bezichtigen. Zo is de stad bekend om een aantal bijzonderheden, de vele kerken, zijn mooie groene parken zijn fantastische wijngebieden en de brede boulevards. Ook vind hier elk jaar het Festival of Arts plaats waarvoor men van heinde en ver naar Adelaide komt. Kunst in de breedste zin van het woord staat hierbij centraal. Juist in de maanden als het bij ons koud en fris is, is de temperatuur in Adelaide heerlijk te noemen. Gebieden als Chinatown, North Terrace en King William Road hebben zelfs de verwende toerist genoeg te bieden.

 

King William Street

De brede King William Street is de breedste hoofdstraat van alle Australische hoofdsteden. Deze halsslagader van de stad Adelaide gaat dwars door het centrum en een aantal parken heen. Links en rechts liggen bezienswaardigheden zoals het Elder Park, Adelaides Festival Centre, de St. Peter’s kathedraal en het regeringshuis. Er liggen tevens heel veel mode en andere luxe winkels aan deze straat. Niet voor niets wordt het de langste ‘‘Catwalk” van Adelaide genoemd. 

   

St. Peter’s kathedraal

Met zijn enorme torens en afmeting is deze Anglicaanse kathedraal een goed herkenningspunt van de stad Adelaide. Op een hoek van de belangrijke King William Street staat deze imposante kerk op een kleine vierduizend vierkante meter. Zowel aan de buitenzijde als de binnenkant is er veel oog voor detail geweest. Na het werven van fondsen is de St. Peter’s kathedraal omstreeks 1870 gebouwd om vervolgens rond 1877 zijn deuren te kunnen openen. De torens en de kapel zijn later toegevoegd.

   

South Australian Museum

Op North Terrace nabij de Adelaide Parklands bevindt zich het natuurhistorisch South Australian Museum. In het museum is veel geschiedenis terug te vinden over de Aboriginals en andere culturen. Daarnaast wordt er het één en ander verteld over zoogdieren, fossielen en de Zuid-Australische biodiversiteit. 

   

Victoria Square

In het hartje van het centrum van de stad Adelaide ligt dit fraaie plein met zijn standbeeld van koningin Victoria en het fontein. Het fontein wat de ‘Three Rivers’ wordt genoemd, werd ontworpen door de Australische beeldhouwer John Dowie. Zeker tijdens de kerstperiode is dit plein van groot belang. Ieder jaar staat hier namelijk een bijna vijfentwintig meter hoge kerstboom op deze Victoria Square. De naast gelegen King William Street is een druk bezochte straat die dwars door het centrum loopt. 

   

Adelaide Festival Centre

Naast de Adelaide Railway Station ligt dit Convention/Festival Centre in het North Terrace deel. Sinds de bouw in 1987 is het al meerdere keren uitgebreid. Het bijzonder vormgegeven gebouw dient onder meer voor vele congressen, exposities, tentoonstellingen, feesten, evenementen en banketten. Daarnaast telt het zo’n veertien vergaderzalen die ook weer voor uiteenlopende doeleinden kunnen worden gebruikt

   

Adelaide Christmas Pageant

De kerstoptocht van Adelaide vindt elk jaar tegen het einde van november plaats. In 1933 tijdens de oprichting werd het de John Martin’s Christmas Pageant genoemd naar het gelijknamige warenhuis. In het centrum van de stad gaat de stoet met gemiddeld zestig praalwagens, dansers, muzikanten en clowns van start. De tocht is ongeveer drie kilometer lang en trekt ieder jaar ruim 400.000 bezoekers.

 

Adelaide Botanic Garden

In de omgeving van Adelaide Park Lands is deze fantastische botanische tuin te bezoeken. Op het landgoed staat het Palm huis met daarin een opmerkelijke verzameling bloemen. Verder is er een rozentuin in het park en een Bicentennial Conservatorium wat zeer opmerkelijk is vormgegeven. Verder zijn er wat historische gebouwen te vinden en een glassculptuur.

   

National Wine Centre

Als je altijd al alles hebt willen weten omtrent het maken van wijn, dan is dit je kans. Hier in Adelaide is het National Wine Centre van Australie te vinden. Middels een rondleiding leer je alles over de technieken, het verbouwen van druiven, het vergelijken en natuurlijk het proeven van wijn. Naast het museum zijn vele rijen met wijnstokken te vinden.

www.wineaustralia.com.au