Cairns


Cairns is het tropische paradijs van Australië in het noorden van Queensland. Het is gelegen bij het grootste koraalrif van de wereld, the Great Barrier Reef. Cairns en zijn omgeving zijn erg populair bij de backpackers, die hier komen

om te duiken, snorkelen en voor de relaxte sfeer. Er zijn veel cafés en speciale winkels voor surf en strandspullen. 


Mission Beach

Misschien wat toeristisch, maar wel erg leuk: Mission Beach. Deze omgeving ligt op ongeveer een uur rijden ten zuiden van Cairns en bestaat uit verschillende kleine dorpen gelegen aan prachtige stranden. Het dorp zelf is niet erg groot en je vindt hier een aantal restaurantjes en een supermarkt, en natuurlijk een goede accomodatie! In dit gebied liggen ook veel korte wandelroutes en je hebt grote kans om hier de Cassowarry te spotten.


Het noordelijkste gedeelte van Queensland in de omgeving van Cairns ligt het grootste gedeelte van de tropen in Australië. De natuur is groen, vochtig en heel mooi. Vanaf november tot en met maart vallen hier de meeste regenbuien, gedurende deze periode is er zelfs kans op een tropische storm! Als je toch in Cairns bent is het leuk om ook af en toe een trip te maken. Heel populair en het mooist zijn de 'highlands' Atherton Tableland. Een mooi gebied met rivieren en mooie vergezichten. Vlakbij ligt ook het 'Undura Volcanic Park' hier vind je oude lava stromen van de laatste uitbarstingen.


Cape Tribulation

Als je klaar bent met het relaxen op het strand, het genieten van de oceaan en natuurlijk het uitgaansleven is het leuk om verder naar het noorden te trekken. Je kan bijvoorbeeld naar buurstad Port Douglas gaan, dat nog mooier gelegen is dan Cairns. Hier kun je ook goed duiken bij The Great Barrier Reef. Breng ook een bezoek aan het Daintree National Park bij Cape Tribulation. Hier vind je het regenwoud dat uitkomt op de mooie stranden en heeft fantastische uitzichten. En als je toch op avontuur uit bent waarom ga je niet naar Cape York Penninsula helemaal in het 'hoge' noorden? De enige weg die er naar toe gaat is een modderige bobbelige weg en gaat dwars door de jungle...

 

Kuranda

Kuranda ligt op zo'n 27 kilometer rijden vanaf Cairns en ligt middenin het regenwoud. Het is ook mogelijk Kuranda te bezoeken middels de Skyrail. Dit is een kabelbaan met gondels, die je meeneemt over de berg en vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de Barron Falls, waar zeker in het regenseizoen ontzettend veel water naar beneden buldert. Dit ritje duurt ongeveer 1,5 uur enkele reis. Het is niet goedkoop om met de Skyrail naar Kuranda te reizen, maar het is iedere dollar meer dan waard. Als je je ticket online koopt, krijg je 5% korting. Je kunt er ook voor kiezen om met de trein van en/of naar Kuranda te gaan. De Kuranda Scenic Railway neemt je ook mee door het prachtige Barron Gorge National Park en langs de indrukwekkende Barron Falls. Een ietwat goedkopere optie dan de Skyrail.


Port Douglas

Port Douglas ligt op ongeveer anderhalf uur rijden ten noorden van Cairns en is een idyllische havenplaats. Het is mogelijk om vanuit deze plaats het Great Barrier Reef te bezoeken. Er is een mooie lookout op Flagstaff Hill, vanwaar je uitzicht hebt op Port Douglas en Four Mile Beach, een prachtig zandstrand. Het dorp zelf bestaat uit vele restaurants en winkels en er is voldoende accomodatie te vinden, variërend van campings tot hotels. Het is leuk om aan het eind van de dag een drankje te drinken in een cafe in de Port Douglas Marina, de haven, en te genieten van de zonsondergang, terwijl de boten weer terug de haven in varen. Een aanrader is de markt op zondag in Market Park, bij Anzac Park. Een tikkeltje toeristisch, maar wel leuk.

 

 

Atherton Tableland

Het Atherton Tableland, ook wel de Cairns Highlands genoemd, ligt zo'n 90 kilometer ten zuidwesten van Cairns. Met een totale oppervlakte van 620 km2, hoogtes van gemiddeld 700 meter boven zeeniveau, een mild tropisch klimaat en vele bezienswaardigheden maakt Atherton Tableland uitermate geschikt voor een- of meerdaagse uitstapjes.