Darwin


Darwin in Australië is voor de meeste reizigers hét vertrekpunt voor Litchfield en Kakadu National Park,maar ook de stad zelf is de moeite waard.

Hoewel Darwin de laatste jaren flink groeit, is het nog steeds een gezellige kleine stad waar je van winkel naar winkel loopt om af te koelen in de airconditioning. Want boven alles, is Darwin warm! Zelfs in de droge winter (Europese zomer) ligt de temperatuur nog steeds vrijwel dagelijks rond de dertig graden. Behalve in winkels kun je ook verkoeling zoeken bij de haven of rustig in het gras liggen op de Esplanade.

Het centrum van Darwin is niet groot. In Smith Street ligt de mall, waar je leuk kunt winkelen. Mitchell Street is een van de bekendste straten in Darwin. In deze straat liggen vrijwel alle hostels en bars en discotheken. Ook vind je hier diverse restaurantjes. Ver hoef je 's avonds dus niet te lopen als je wilt stappen of gezellig een drankje wilt doen.


Aan de zuidkant van de stad is een groot park, de Esplanade. Hier kun je prima wandelen, picknicken in het gras. Er wandelen ibissen rond en de bomen zitten af en toe vol kleine papegaaien. Je kunt afdalen naar het ‘kiezelstrand’ om een blik te werpen op enkele mangrovebomen.

 

 Als je de Esplanade afloopt, kom je uit bij Darwin's Waterfront. Overdag kun je hier afkoelen in de gratis lagoon. Echt schoon ziet het water en niet uit, maar het is toch wel verfrissend. Naast de lagoon ligt een golfslagbad. Voor $7,00 kun je hier vertoeven in het frisse water en lekker dobberen op de zwembanden die je gratis kunt gebruiken. Rondom beide lagoons liggen verschillende winkels en restaurants.
Hoewel Darwin aan zee ligt, zijn er dicht bij het centrum geen stranden. Daarvoor moet je even een flinke wandeling maken of een fiets huren, bus nemen of je eigen auto meenemen. Ga dan bijvoorbeeld naar Mindil Beach, iets buiten het centrum. Houd er rekening mee dat je niet het hele jaar door zomaar kunt zwemmen. Tussen oktober en mei zwemmen hier boxjellyfish en die wil je beslist niet tegenkomen. En er blijft altijd het risico op krokodillen, al wordt er bij populaire stranden wel goed opgelet door 'life guards'. Zwem nooit bij een strand of in een rivier waar geen beveiliging of duidelijkheid is of er wel of geen krokodillen kunnen zitten.


Halverwege Mindil beach ligt het Northern territory natuurhistorisch- en Aboriginal Art museum. Toegang is gratis en het is zeker de moeite waard om hier even door heen te lopen. Hier kun je ook informatie vinden over de 'cyclone Tracey' die in 1974 zo goed als de hele stad verwoestte.


Bij ‘Aquascene’, aan het einde van de Esplanade, kun je voor een paar dollar vissen voeren. Er komen enorme beesten vanuit de zee om hier eten te halen. Leuk om eens grote vissen, inclusief enorme roggen, te zien. De roggen zwemmen naar hun eigen plek, maar jij mag tussen de enorme ‘Milkfish’ staan om te voeren.


Zoals veel Australische steden heeft Darwin een botanische tuin. Het is er rustig en je kunt heerlijk door de verschillende landschappen wandelen en genieten van de vele vogels die de tuin tot hun huis hebben gemaakt.


Iets verder uit het centrum kun je in het Charles Darwin Nationaal Park een wandelingetje maken. Maak er geen dagtour van, maar als je in de buurt bent, is het zeker de moeite waard om de kust vol mangrovebomen te zien en de skyline van Darwin vanuit een andere hoek te bekijken.
Daarnaast vind je hier munitieopslagen uit de Tweede Wereldoorlog. Niet veel mensen weten dat Darwin flink heeft geleden in de oorlog en is gebombardeerd door de Japanners.


Behalve deze bezienswaardigheden is Darwin ook een goede plek als je op zoekt bent naar een origineel Aboriginal Art souvenir. Ook hier veel 'made in China' prullaria, maar ook genoeg kleine Artwinkeltjes waar je wat originelers kunt kopen. Je vindt dit verder in Australië veel minder, dus koop het hier en steun (bij de juiste winkels) de lokale gemeenschap.