Wat te doen in Australië


Backpacken in Australie

Australië is bij uitstek een backpack land! Niet voor niets beginnen jaarlijks vele reizigers aan hun backpack avontuur Down Under. Een avontuurlijke manier van reizen, nieuwe mensen ontmoeten en het gevoel van de ultieme vrijheid hebben maken backpacken door Australië aantrekkelijk.En ook de vele faciliteiten die Australia heeft te bieden voor de backpacker. Wij zijn er nu 15 keer geweest en kunnen gerust zeggen dat we ervarings deskundigen zijn in het reizen in en naar Australië.

 

Great Barrier Reef

Langer dan de Chinese muur en het enige organisme dat uit de ruimte zichtbaar is. Het is het grootste koraalrif ter wereld en strekt zicht over meer dan 2300 km uit langs de oostkust van Australië. 1500 vissoorten, 400 verschillende soorten koraal, 200 soorten volgens en 6 verschillende schildpadden. Fantastisch om the duiken en snorkelen. Dat kan o.a. vanuit Cairns (vrij druk) maar ook met boottochten vanuit andere plekken langs de kust. Minimaal 1 excursie naar het Great Barrier Reef is een absolute must tijdens je verblijf in Australië.

 

Great Ocean Road

Australië's meest bekende route. Een prachtig traject van 250 km langs de kust van Torquay naar Warrnambool, ten westen van Melbourne. Ruige kustlijn met scheepswrakken, de Twelve Apostels, London Bridge (ondertussen deels ingestort). Uitgestrekte bossen met voldoende wildlife (o.a. koala's) iets het binnenland in. Mogelijk om in 2 dagen te doen maar ons advies: neem de tijd!

 

  1. Tasmanië

Vaak vergeten maar dat is zeer onterecht! Ruig en vol met wildlife. Spectaculaire landschappen waardoor je geweldig kunt wandelen (Overland Track). En super aardige mensen. Tasmanië heeft het allemaal. Plan het wel goed want Tasmanië heeft echte winters. Als de planning het toelaat, zorg dan dat je tussen november en maart naar dit eiland gaat. 10 dagen is voldoende, 3 weken is perfect. En wil je de op het vaste land gekochte auto meenemen? Dat kan! In de zomer vaart er bijna dagelijks een boot tussen Melbourne en Devonport (boek op tijd). Wat moet je zien? Cradle Mountain, Lake St. Clair, Port Arthur, Hobart (met de Salamanca Market, Mt. Wellington en de Cascade bierbrouwerij (tip)), Wineglass Bay, Cataract George bij Launceston en Mt. William National Park met heel veel wildlife. Houd je ogen open voor de Tasmaanse Duivel.

 

Uluru

Waarom honderden kilometers (Alice Springs is 445 km ver, Sydney 2837 km!) reizen voor een rode rots? Want inderdaad, Uluru is heel simpel gezien niet meer dan een grote steen van 3,6 km lang en 348 meter hoog. Maar zo simpel moet je het niet zien! Hoe vaak je ook naar de foto hebt gekeken (en Australië kom je daar niet onder uit), niets bereidt je voor op het moment dat Uluru echt uit de woestijn opdoemt. Geloof ons, het is speciaal. Voor de lokale Aboriginals is het een heilige plek met mythische betekenis. En als je de zonsopkomst of -ondergang ziet met op de achtergrond het geluid van een didgeridoo, snap je waarom. Naast de rots is er nog veel meer te zien. Die vele kilometers reis je zeker niet voor niets: bezoek 'in de omgeving' ook Kata Tjuta, Kings Canyon en de MacDonnell Ranges. Tenslotte, doe ons een plezier en beklim Uluru niet.

 

Kakadu NP

Een thuis voor de Aboriginals gedurende de laatse 50.000 year. Dat betekent dat je hier veel historie vindt van de Dream time. Eeuwenoude rotstekeningen en een levendige Aboriginal cultuur. En dat omgeven door een prachtige natuur. Savannah woodlands, moeras, eucalyptus bossen en mangrove vol met wildlife waaronder gote zoutwater krokodillen. Een geweldig nationaal park om een paar dagen in door te brengen.

 

Ningaloo Marine Park

Het kleine zusje van the Great Barrier Reef maar daarom niet minder spectaculair. Gelegen aan de rustige westkust van Australië. Het is een flinke reis om er te komen maar als je er eenmaal bent, zal je ontdekken dat het rif super makkelijk bereikbaar is. Waar het Great Barrier Reef 30 tot 300 km uit de kust ligt, is het Ningaloo reef na 100 meter zwemmen al te bewonderen. En de onderwaterwereld is niet minder spectaculair: 500 vissoorten en veel koraal. Maar ook haaien, roggen, walvissen en schildpadden. Plus als bonus de geweldige (en tandeloze) walvishaai. Ningaloo is ongeveer de enige plek op aarde waar deze reuzen gedurende een vaste periode (mei - juli) te bewonderen zijn.

 

Australia ZOO

Het park van de (een paar jaar geleden) overleden super-dieren-enthousiast Steve Irwin. Niet alleen je standaard dierentuin met heel veel wildlife. Maar ook veel extra's zoals de Crocoseum en de Tiger temple. Prima dagje uit in de buurt van Brisbane.

 

Karijini National Park

Afgelegen nationaal park in Westen Australia en eigenlijk alleen de moeite waard met een eigen auto. In de middle of nowhere vind je prachtige kloven (gorge), watervallen en zwemplekken. Plus veel wildlife! En dat soms helemaal in je eentje want vanwege de afgelegen ligging wordt het park niet overlopen door toeristen. Geniet een paar dagen en zoek een kampeer plek. 's Nachts kan je genieten van een geweldige sterrenhemel en in de ochtend word je wakker van rondspringende kangaroos. Een heerlijke plek!