Perth


Deze stad in West-Australië ligt aan de prachtige Swan River. Met zijn vele zon uren en andere prettige levensomstandigheden behoort deze stad tot de meest leefbare steden ter wereld. Maar ook toeristisch gezien mag het zich bij de grote bestemmingen voegen. Er komen dagelijks zo’n 100.000 bezoekers de stad verkennen. Er zijn uiteenlopende mogelijkheden om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. De musea zijn er zeer belovend en de culturele evenementen worden internationaal erkend. Je vindt er een aantal parken en tuinen zoals de Harold Boas Gardens en Queens Gardens en zelfs een natuureiland Heirisson Island. De stad is prima te verkennen met het openbaar vervoer. Een hop on - hop off bus behoort tevens tot de mogelijkheden.

Swan Bells

Aan de buitenkant is niet direct te zien wat de Swan Bells eigenlijk is. De klokkentoren aan het Barrack Plein huisvest namelijk een set van achttien klokken die in een opmerkelijke soort van toren zijn gehuisvest. Veertien van deze klokken zijn afkomstig uit de St. Martin in the Fields kerk aan de Trafalgar Square in Londen. De Swan Bells toren is ruim tweeëntachtig meter hoog en telt een zes-tal verdiepingen met op de top een observatiedek waarbij je uitkijkt over de rivier en de stad.

St. Georges Terrace

Paralel aan de rivier loopt deze belangrijkste straat van het zakendistrict door het centrum. Veel interessante straten als Barrack Street, Victoria Avenue en William Street zijn zijstraten van St. Georges Terrace. Het meest aantrekkelijke aan deze straat zijn de keuzes van verschillende goede tot zeer goede restaurants en terrassen.

   

Kings Park

In dit ruim vierhonderd hectare tellende stadspark komt zowel de toerist als de lokale bevolking heerlijk tot rust. Er zijn veel groene stroken en botanische tuinen te vinden op het ruime terrein van dit park. Heel veel begroeiing bestaan uit uitzonderlijke planten en bloemen. Er zijn verschillende wandelroutes te volgens waarbij je langs vele monumenten, gedenktekens en kunstobjecten loopt.

   

WA Maritiem Museum

Aan de Victoria Quay ligt het Western Australian Museum van Perth. De collectie bestaat voornamelijk uit geologische, etnologische en biologische onderwerpen. Onder de vaste tentoonstellingen vallen onder andere de geschiedenis over West-Australië met ondermeer dinosaurussen en diamanten en onderdelen van de Maan en en andere planeten. De geschiedenis over cultuur en volk en een tentoonstelling over dieren. In het Discovery Centre zijn een aantal proeven en workshops te volgen wat zeker voor kinderen een leerzame ervaring zal zijn.

   

Perth Zoo

Zowel voor jong als oud blijft het bezoeken van een dierentuin een leuk tijdverdrijf. De Perth Zoo is een dierentuin die bestaat uit drie zones: de Australische Walkabout, het Aziatische regenwoud en de Afrikaanse Savannah. Naast een aantal exotische diersoorten zoals orang-oetans, Sumatraanse tijgers en olifanten zijn er veel inheemse dieren te bespeuren. Voor ons zijn deze juist weer erg bijzonder. Het park is mede dankzij een paar honderd vrijwilligers netjes aangelegd en onderhouden.

   

Burswood Entertainment Complex

Direct aan de Swan River is dit Burswood Entertainment Complex te vinden. Het bijzonder uitziende gebouw is een overkapping voor onder andere een casino, vele restaurants, bars, luxe hotels, een congrescentrum, discotheek en een zeer groot theater. Verschillende zakenpartners en projectontwikkelaars hebben diep in de buidel getast voor dit enorme complex van plezier.

   

Town Hall

Met zijn uitmuntende Victoriaanse uiterlijke en daarbij zijn ligging op het hoogste punt van Perth, zorgen er voor dat niemand dit mooie stadhuis zomaar voorbij zal lopen. Het gebouw werd omstreeks 1869 gebouwd naar een ontwerp van Richard Roach Jewell en James Manning. Tegenwoordig is de Town Hall van Perth een gewilde locatie voor bruiloften, evenementen en feesten. Je vindt dit stadhuis op de hoek van Hay en Barrack Street.

   

Perth Mint

Dit gebouw uit 1896 is geplaatst om goud om te zetten in munten. Zeker na de ‘goud koorts’ was het belangrijk om er zo snel mogelijk een betaalmiddel van te maken. Naast een vestiging in Perth werd er ook één in Sydney en één in Melbourne geplaatst. Nog altijd wordt er in dit gebouw goud en ander kostbaar metaal verwerkt. Ook is de geschiedenis en de ambacht van het verwerken hier terug te vinden. Er zijn verschillende tentoonstellingen te bezoeken en kun je een eigen creatie bedenken.

   

Heirisson Island

In de Swan River ligt dit Heirisson eiland is een groot natuurgebied te vinden. Het eiland dankt zijn naam aan de Franse ontdekkingsreiziger Kapitein Jacques Felix Emmanuel Hamelin. Tegenwoordig zijn er naast het standbeeld van Yagan veel kangoeroes te vinden. Yagan was een Aboriginal krijger uit de Noongar stam. Vroeger was dit Heirisson eiland een voornaam jachtgebied van deze stam. Met een brug is het eiland verbonden met de stad Perth.

   

Fremantle Prison

Even buiten Perth ligt de plaats Fremantle, die bekend is om zijn gevangenis. Net als Perth ligt deze plaats aan de Swan River. De Fremantle gevangenis werd in 1850 gebouwd en behoorde tot de mees beruchte gevangenissen van het Britse Rijk. Tegenwoordig is het opengesteld voor publiek en vinden er regelmatig culturele activiteiten plaats