Sydney


Sydney is de grootste en tevens oudste stad van Australië. Het is echter niet niet de hoofdstad van het land. Voor die rol is gekozen voor Canberra, om een strijd tussen de steden Sydney en Melbourne te voorkomen. Sydney is voor vrijwel iedere bezoeker die een rondreis maakt door Australië wel een must-see. Deze miljoenenstad behoort zonder enige twijfel tot de plekken waar veel bezienswaardigheden op korte afstand van elkaar te zien zijn. Dat is iets wat in het uitgestrekte Australië niet zoveel voorkomt. Gezichtsbepalend voor de stad zijn de Sydney Harbour Bridge en natuurlijk het fraai vormgegeven Sydney Opera House. Op deze pagina bieden we een volledige top tien van bezienswaardigheden in Sydney aan.

Opera House

Hoogst waarschijnlijk is het Sydney Opera House het meest gefotografeerde gebouw van Sydney. Dit zeer fraaie bouwwerk is ontworpen en grotendeels gebouwd door de Deense architect Jørn Utzon. Met dit ontwerp heeft hij de hoogst haalbare prijs ‘Pritzker Prize’ in de wacht weten te slepen. Inmiddels is het Opera House het symbool van de stad en het land. Het Opera House ligt aan Bennelong Point in de haven van Sydney. Naast diverse concertzalen, theaters, studio en openlucht ruimte zijn er ook restaurants, cafés en winkels te vinden.

Haven

Velen zullen de haven van Sydney omschrijven als de meest mooie natuurlijke haven van de wereld. De haven heeft een enorme afmeting met zijn 19 km aan lengte en 55 km² aan oppervlakte en de omtrek van maar liefst 317 kilometers. De haven is onderverdeeld in drie havens, North Harbour, Midden Harbour en Sydney Harbour. Op warme dagen wemelt het in de haven van verschillende soorten boten. Er is veel park gebied en bebossing, zodat je er ook op verschillende plekken kunt picknicken bijvoorbeeld. Maar er is nog veel meer te doen. Je hebt er Chinese tuinen, het Sydney Aquarium, Maritime Museum, Sydney Galleries, verschillende boottochten, een theater en de bioscoop. Vanuit de haven is het heel gemakkelijk om met de Ferry naar Bondi Beach of Taronga Zoo te gaan. Vanuit de Sydney Tower heb je een waanzinnig uitzicht over de haven

Harbour Bridge

De Harbour Bridge in Sydney loop door de haven en verbindt het Sydney Central Business District met de North Shore. Heel vaak staat deze brug op de foto samen met het Opera House en de haven. Over de brug loopt een treinspoor, voetpad, fietspad en weg. Voor wie er nog een uitdaging zoekt, de 134 meter hoge brug is te beklimmen.

   

Martin Place

Martin Place ligt in het zakendistrict van Sydney, waar veelal tv-producties en filmindustrie zitten. Dit voetgangersgebied van de stad heeft nogal wat verschillende gebouwen met uiteenlopende stijlen. Het Sydney General Post Office aan de westelijke kant bestaat bijvoorbeeld uit een koloniale architectuur. Art deco vind je bijvoorbeeld terug in het gebouw van Henry Davis York op nr. 38-47 Martin Place en het Challis Huis op nr. 4. Meer modern is te vinden op nr. 9 bij het MLC Centrum. Deze wolkenkrabber is een modernistisch gebouw met achthoekige kolommen. De grootste kerstboom van Sydney staat elk jaar in Martin Place.

   

Musea

Sydney heeft heel veel te bieden als het op musea aankomt. Een paar musea willen we noteren in deze top 10 bezienswaardigheden. Het Powerhouse is een museum voor wetenschap, technologie, muziek, industrie, Australische cultuur en design. Dit inspirerende museum heeft vaak grote en gevarieerde collecties met bijvoorbeeld vliegtuigen, stoommachines, mode en wetenschappelijke innovaties. De Art Gallery of New south Wales biedt een goede indruk van Australische kunst. Over zeven verdiepingen vind je niet alleen Australische kunst, maar ook Aziatische en Europese kunst. In het Australian National Maritime Museum krijg je een goed beeld van de geschiedenis van Australië en de Aboriginals. Als je hierbij een heerlijk lunch neemt in dit museum, krijg je als kado een bijzonder mooi uitzicht over de historische vloot van het museum.

 

Cabramatta

Cabramatta is een voorstad van Sydney, wat ook wel Little Asia wordt genoemd. De grootste Vietnamese gemeenschap van Australië woont hier in Cabramatta. Er zitten dan ook met name Vietnamese en Chinese bedrijven in dit gebied. Ook vind je hier de meeste multi culti restaurants en winkels van Australië. Inmiddels zijn er in Cabramatta ongeveer 120 nationaliteiten vertegenwoordigd. Je kunt er ook de Boeddhistische Tempel Kuan Yin bezoeken. Elk jaar worden er diverse festiviteiten gehouden. Bijvoorbeeld het Chinese nieuwjaar in februari, Maan Festival in september en het Aziatische Seafood Festival in december.

   

Bondi Beach

Op ongeveer acht kilometer van het centrum van Sydney ligt het mooie Bondi strand. Met een tropische weekend trekt dit strand rustig 40.000 bezoekers. Door zijn, met enige regelmaat indrukwekkende golven, is dit strand zeer populair onder surfers. Bij dit strand zijn volop eetgelegenheden en ander vertier te vinden.

   

Bicentennial Park

Het Bicentennial Park is een recreatiegebied in de voorstad Rockdale. Het park heeft twee grote vijvers die via een loopbrug met elkaar verbonden zijn. Er zijn in het park verschillende sportvelden, (water)speeltuinen, fietspaden, toiletten en parkeergelegenheden. Op diverse plaatsen staan elektrische barbecues om te gebruiken. Ook zijn er wandel- en fietsroutes te volgen door de mangroves. Fietsen zijn er te huur.

   

Royal Botanical Gardens

Sydney heeft eigenlijk drie grote botanische tuinen. Mount Annan Botanical Garden, Royal Botanic Gardens en Mount Tomah Botanic Garden. De meest centrale is de Royal Botanical Gardens die een zeer mooi uitzicht biedt over Farm Cove (een zeegat en ondiepe baai in de haven van Sydney) en waar in 1788 de eerste boerderij werd opgericht. In het park van dertig hectare vind je voornamelijk rust en veel natuurlijke schoonheid. De tuinen met en zonder fontein zijn een ware lust voor het oog. Verschillende wandelpaden, bruggen, sculpturen, paviljoenen en moderne en historische gebouwen maken deze oase kompleet. Vanuit dit park is er ook een waanzinnig mooi uitzicht op het Opera House.

   

Sydney Tower

Sydney Tower is een hoge uitkijktoren van 309 meter hoog. Aan de voet van deze toren zit een groot winkelcentrum waar je tickets kunt kopen van verschillende attracties, waaronder Wild Life Sydney en Sydney Aquarium. Op 250 meter hoogte is een bewegend observatiedek te bezoeken, waar je kan genieten van een 360 graden uitzicht over de stad Sydney en zijn omgeving. Het platform heeft ook een souvenirwinkel en restaurant. Naar boven gaan met de high speed lift duurt ongeveer 40 seconden.