Alice Springs


Alice Springs is net 200km zuidelijker dan het echte midden van Australie, de stad met 27.000 inwoners en toch het gevoel van een dorp heeft. Alice Springs, the Alice, wordt omringd door de prachtige West MacDonnell Ranges. Mpwante is de originele naam voor Alice Springs, gegeven door de  Arrernte community. De ontdekkers hebben een wijde oorsprong, maar het begon allemaal met de Overland Telegraph Line die van Adelaide  naar Darwin loopt. Daarnaast zijn er kamelen geintroduceerd, is er veeteelt ontwikkeld en is er gezocht naar goud en edelstenen.

Dit geeft Alice Springs een diversiteit met een bijzondere bevolking en ook de meest bizarre festivals en evenementen. Een populaire wandelroute is de Larapinta Trail die je door de West MacDonnell Ranges leidt en waarbij je op zijn Australisch kan kamperen.

 

Ligging

The Alice ligt in de Northern Territory en is het meest verwijderd van elke kust van Australie. De Stuart Highway is de levensader van deze staat en loopt van Darwin naar Adelaide, praktisch dezelfde lijn als de Overland Telegraph Line en de Ghan trein. Het is niet de meest gemakkelijke plaats om te bereiken, maar het is zeker de moeite waard. Er zijn vluchten van elke grote stad naar Alice Springs met Qantas. De trein van Darwin of Adelaide is een aanrader als je er op tijd bij bent met je boeking. En anders is er altijd nog de mogelijkheid om een auto te huren.

Als je zelf een auto huurt, bedenk dan goed dat je de woestijn in gaat en bereid je daarom goed voor! 

 

De stad en suburbs

De stad beslaat een redelijke oppervlakte en heeft een aantal suburbs. Bijna elke suburb heeft zijn eigen club waar je vaak goedkope maaltijden kan krijgen. In Gillen ligt het Araluen Culturual Centre, waar bekende artiesten van de Aboriginal community worden tentoon gesteld. In Larapinta vind je de Desert Park, waar je alles kan leren over hoe te overleven in de woestijn en ook meer kennis kan opdoen van het reilen en zeilen van de Aboriginals.

 

Om de 2 weken is er op zondag de Todd Mall Market, behalve in hoogzomer. Slenterend door Todd Mall kom je dan verschillende stalletjes tegen met lokaal etenswaar, beanies, kunst en al het andere waarvoor je naar de markt gaat.

 

Transport

Alice Springs is op zichzelf goed te belopen. Je kan gemakkelijk fietsen, dus een aanrader is om een dagje een fiets te huren om naar de wat verder gelegen delen van Alice Springs te gaan. Er is bijna geen openbaar vervoer beschikbaar en als het er al is dan gaat het op onregelmatige tijdstippen.

Daarnaast is in de avond een taxi het meest verstandige vervoersmiddel. Er is een groot misverstand over Alice Springs en de veiligheid na zonsondergang. Gebruik je gezonde verstand en loop niet alleen over straat in delen van de stad die je niet kent. Dit doe je in elke stad, zo ook hier in the Alice. Vraag aan de locals welke delen je zeker moet vermijden en bij twijfel een taxi gebruiken.

 

EvenementenCamel Cup

Ze racen hier op kamelen, eigenlijk dromedarissen. Elk jaar weer een evenement waar men naar uitkijkt. Als je vroeg genoeg je bed uit komt en als vrijwilliger meehelpt, kan je zelfs kans maken om zelf aan een race mee te doen!

Beanie Festival

In Alice Springs nemen ze hun beanies heel serieus. Elke beanie heeft een verhaal verwerkt in het materiaal, de kleuren en vertelt iets over jouw persoon. Daarom is het ook niet gek dat er een Beanie Festival is in de maand Juni. Kijk op  hoe je kan meedoen aan de competitie!

 

Henley-on-Todd Alice Desert Art Festival

Alice Desert Art Festival in September heeft meerdere evenementen met muziek, dans, kunst, workshops en nog veel meer. 

Het is altijd de moeite waard om een evenement mee te maken als je toch in de buurt bent. Kun je gelijk zien en beleven hoe Australiërs zijn. Hou er wel rekening mee dat hostels rond deze periodes sneller volgeboekt zijn!